Steenmarter
De vacht van een steenmarter is asgrauw tot grijsbruin met een grijs/witte ondervacht, de bef is wit of roomachtig en loopt vaak door tot op de poten. Jonge steenmarters zijn eerst grijs/wit, daarna blauwachtig van kleur. De lengte van een mannetje is tussen de 40 a 52 cm lang zonder staart, de staart is ongeveer 22 a 28 cm lang. De lengte van een vrouwtje is tussen de 37 a 48 cm lang zonder staart, de staart is ongeveer 21 a 26 cm lang. Een volwassen steenmarter kan wel tot 10 jaar oud worden. De steenmarter heeft een gewicht tussen de 1500 a 2000 gram, en is qua formaat zo groot als een huiskat maar met veel kortere poten. De uitwerpselen van de steenmarter zijn 8 a 10 cm lang en 1 a 1,2 cm dik en in een punt uitlopend, soms zijn de uitwerpselen gevlochten of gedraaid. De steenmarter eet zowel plantaardig als dierlijk voedsel, de steenmarter heeft een veelzijdig menu. De steenmarter eet o.a. muizen, ratten, egels, jonge konijnen, vogels, eieren, kevers, rupsen, kikkers en regenwormen. Ook eet de steenmarter vooral tussen juli en december veel vruchten en bessen, zoals appels, peren, bramen en kersen. In de winter eet hij ook wel spitsmuizen. Steenmarters eten ook menselijk voedsel, zoals brood. Befaamd is hij voor z’n voorliefde voor eieren van de kip, eend of fazant. De drachttijd van een steenmarter is ongeveer 8 a 9 weken, per worp heeft een steenmarter 2 a 4 jongen. Na ongeveer 12 a 15 weken is een jonge steenmarter zelfstandig en kan de jonge steenmarter een eigen territorium gaan zoeken.
De steenmarter wordt vaak een cultuurvolger genoemd. Op veel plaatsen lijkt hij gebonden aan bebouwde gebieden en cultuurlandschappen. De steenmarter komt door zijn grote aanpassingsvermogen echter in vrijwel alle soorten gebieden voor. Voedsel en dekking zijn bepalend voor de habitatkeuze van de steenmarter. De steenmarter dankt zijn naam aan zijn voorkeur voor steenachtige gebieden en schuilplaatsen, zoals steengroeven, rotsige hellingen en gebouwen. De steenmarter is vooral te vinden in de nabijheid van dorpen en boerderijen en tegenwoordig zelfs in grote steden. De steenmarter heeft een voorkeur voor gebieden met kleinschalige landbouw, met oude schuren en heggen. Het is dan wel van belang dat de volgende elementen zoals groenstroken, heggen, bosjes, greppels en bermen aanwezig zijn want de steenmarter zoekt daar zijn voedsel. De steenmarter is een nachtdier dat van zonsondergang tot zonsopgang actief is. In de zomermaanden is de steenmarter soms ook ‘s ochtends vroeg op pad. Per nacht kan een steenmarter wel 10 tot 15 km afleggen, maar meestal legt een mannetje 5 km af en een vrouwtje 3 km. Bij koud of stormachtig weer verlaat hij soms dagenlang zijn rustplek niet, terwijl regen geen belemmering voor hem vormt. De steenmarter beweegt zich galopperend voort, kan goed klimmen en hij kan sprongen maken van anderhalve meter. Hoewel de steenmarter kan zwemmen, probeert hij dat te vermijden. Zowel het mannetje als het vrouwtje van de steenmarter hebben een eigen territorium en leven solitair. Het territorium van een mannetje overlapt dat van meerdere vrouwtjes. De grootte hangt af van de kwaliteit van het gebied waar de steenmarter leeft. In Nederland bedraagt de grootte 80-700 hectare. Oudere steenmarters en steenmarters in de stad hebben kleinere leefgebieden. Steenmarters zijn beschermd volgens de Wet Natuurbescherming, het doden van steenmarters is illegaal en een strafbaar feit.
Mocht u meer willen weten over de steenmarter of het weren hiervan wacht dan niet langer, en neem contact op met de Sneeker Plaagdier Expert om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen!!! Whatsapp mij direct!